Báder Márton, az Olaj egykori játékosa és a kosárszövetség elnöke szerint szintet léphetünk az olimpiai szerepléssel

Megosztás

Tavaly áprilisban biztossá vált, írtunk is róla, hogy Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc nem indul a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöki posztjáért. Az utódja az egyedüli jelöltként induló Báder Márton 4-szeres magyar bajnok, 98-szoros magyar válogatott kosárlabdázó lett, aki profi karrierje utolsó öt évét az Olajnál töltötte. Az MTI készítette vele interjút a 2023-as és az idei évről.

“Senki sem születik szakszövetségi elnöknek, de nem voltam ismeretlen a kosárlabda-társadalom számára, emellett jó viszonyt ápolok a magyar sportvezetőkkel” – mondta a 43 éves sportvezető.

Úgy fogalmazott, a felhasználói oldalról beleláthatott sok mindenbe, hiszen sportvezetésből diplomázott, majd szakmai igazgató lett a megyeszékhelyen, illetve akadémiát vezetett a Honvédnál. „Ezeket a tapasztalatokat az elnöki pozícióban is hasznosíthatom.”

Báder Márton kifejtette, a kosárlabdában már nemigen lehet feltalálni új dolgokat, de vannak olyan módszerek Európában vagy a tengerentúlon, amelyek jól működnek.

Az utánpótlásban például kiemelten fontos a képzésre fordított idő és a mérkőzésszám megfelelő aránya: ha egy gyermek nagyon sok meccset játszik, nem marad idő a fejlesztésére, pedig mondjuk negyven mérkőzéséből lehet, hogy csak tíznek van értelme, a 40-50 pontos különbségűeknek már kevésbé.

“A kiválasztásból és az utánpótlásból indul minden. A válogatottaknál a generációváltás vagy az NB I-es légiósok száma mind attól függhet, hogy hány magyar minőségi játékos jön ki az utánpótlásból” – jelentette ki.

A férfiaknál a februári Eb-selejtezőkre készülő csapat kispadjára a szlovén Gasper Okorn ült le decemberben, itt az Eb-re való kijutás a reális cél Báder Márton szerint.

“Az új kapitány, illetve az őt segítő Milos Konakov és Sabáli Balázs javában készül az ellenfelekből, és az az egyértelmű célunk, hogy ott legyünk a 2025-ös Európa-bajnokságon” – fűzte hozzá az MKOSZ elnöke az MTI-nek.

Kép: bball1.hu

Kapcsolódó cikkek